Skip to main content
European Vocational Skills Week

Asistență pentru un viitor sănătos al pregătirii și educației vocaționale din România

Într-un context în care Europa se confruntă cu teme ca pandemia Covid-19 sau tragedia din Ucraina, o instituție de învățământ din România formează sute de muncitori calificați, pentru a activa în prima linie, susținând sistemul de sănătate din regiune. De altfel, într-o vreme în care sistemele de sănătate europene caută „eroi”, Fundația Ecologică Green (FEG) încearcă să-i producă, fiind, astfel, o „fabrică de eroi”.

Unul dintre eroii „produși” de această instituție este Mădălina Bejușca, studentă în anul III, în cadrul departamentului de asistență medicală din FEG.

„Să fiu asistentă medicală este, pentru mine, mult mai mult decât a avea un loc de muncă sau chiar o profesie”, spune Mădălina. „Este o aventură, un proces de învățare continuu, la care vreau să mă angajez, fără teamă, zi de zi”.

Aventura” Mădălinei a făcut-o să activeze în prima linie, în timpul pandemiei. A fost un test, pe care l-a acceptat cu drag.

„Cu toții, mai ales personalul medical și pacienții, au trecut prin momente grele în ultimii doi ani”, spune Mădălina. „Chiar dacă toți cei din spital erau îngroziți de virus, ei au muncit ore întregi, în fiecare zi și au luptat pentru a salva vieți. Timp de 14 luni, am învățat ce înseamnă să fii asistentă medicală și cum arată eroii în realitate. În realitate nu poartă pelerine, uneori poartă halate albe”.

Exodul de talente din România

Sistemul sanitar din România nu are deasupra capului doar această sabie, cu două tăișuri, respectiv pandemia Covid și actuala criză umanitară. În ultimii ani, a apărut și un deficit acut pe piața forței de muncă, cu implicații asupra mai multor sectoare, inclusiv în domeniul medical.

Problema a fost identificată, cu mulți ani în urmă, de sindicate din sectorul public, care au remarcat un exod masiv de profesioniști din domeniul sănătății, în primă fază medici, iar ulterior, lucrători din domeniul medical cu calificare medie, inclusiv asistente medicale.

Salariile mici, care atrăgeau cândva investitorii în România, au devenit acum un dezavantaj, dat fiind faptul că muncitorii calificați părăsesc țara, prin urmare, circa 81% dintre angajatori declară că întâmpină dificultăți în procesul de ocupare a posturilor vacante. Estimările arată că România a pierdut doar în ultimul deceniu resurse umane formate din patru-cinci milioane de persoane active.

În perioada post-pandemică piața muncii din România se confruntă cu două dificultăți. În primul rând, țara are nevoie să continue pe calea creșterii economice continue, pentru a motiva angajații să rămână, prin asigurarea venitului și a unor condiții optime. În al doilea rând, sistemul trebuie să se asigure că forța de muncă aflată în formare dezvoltă aptitudinile solicitate de angajatori. În perioada petrecută la FEG, Mădălina s-a bucurat de experiența muncii și studiului în străinătate, grație unui proiect Erasmus+, oferit de UE.

„Am avut șansa de a fi aleasă să particip într-un proiect de schimb de bune practici pentru excelență (ExPrax), în noiembrie 2021, când am petrecut o săptămână în Portugalia, alături de asistenți medicali în formare, din patru țări europene”, spune Mădălina. „A fost o expriență grozavă. Am învățat atât de multe, mai ales despre comunicarea cu pacienții și despre cum este să lucrezi ca asistentă în alte țări”.

Chiar și după această experiență, Mădălina e convinsă că viitorul ei este asociat țării natale.

„Îmi doresc să rămân în România după absolvire și să lucrez, pentru că pot găsi oportunități grozave aici”, spune Mădălina.

Cum poate educația și formarea profesională să revitalizeze piața muncii din România

FEG are sediul la Iași, România, și gestionează o rețea de 16 școli tehnice postliceale și centre de formare pentru adulți.

Fundația îndrumă peste 830 de studenți în pregătirea pentru o varietate de cariere în contabilitate, domeniul bancar, înfrumusețare, control vamal sau design interior. Potrivit Irinei Stanciu, director de programe europene în cadrul FEG, contribuția cea mai puternică a fundației este vizibilă în domeniul asistenței medicale.

„Peste 600 dintre studenții noștri sunt pregătiți să devină asistenți medicali în diverse domenii”, spune Irina. „Departamentul de asistență medicală este activ în trei centre, unul dintre ele echipat cu săli de demonstrație și laboratoare moderne”.

Irina arată că mixul dintre calitatea predării, accesul la facilități moderne și o serie de activități extracuriculare oferite de FEG, fac din această unitate cea mai bună opțiune privată la învățământul public din țară. FEG se axează pe formarea abilităților practice, digitale și competențelor de bază necesare reușitei la locul de muncă.

Participarea FEG la Săptămâna Europeană pentru pregătirea vocațională (European Vocational Skills Week)

Fundația este membră a Forumului European pentru Educație și Formare Profesională (EFVET) încă din anul 2004, iar în 2019 a devenit membră a Alianței Europene pentru Ucenicie (EAfA).

Ca parte a implicării în educația și formarea profesională, FEG participă la European Vocational Skills Week (EVSW) încă din 2016, organizând local activități și luând parte la evenimente internaționale prilejuite de această ocazie.

„Evenimentele locale au ca scop creșterea vizibilității și îmbunătățirea modului în care este percepută educația și formarea profesională”, declară Irina. „Evenimentele se bucură de implicarea multor organizații, spitale, companii farmaceutice, Serviciile Naționale Vamale, companii din domeniul construcțiilor sau IT, companii internaționale de recrutare în domeniul sănătății, Autoritatea Antidrog, un centru pentru vârstnici și mulți parteneri locali”.

La ediția precedentă EVSW, cea din 2020, „au fost implicate peste 500 de persoane, iar atmosfera a fost incredibilă”, spune Irina. „Pentru a celebra implicarea FEG în EVSW, instituția a creat un website care oferă informații despre activitățile anuale, plus acces la o serie de scurtmetraje”.

Pentru revenirea EVSW în 2022, FEG planifică o serie amplă de evenimente. Restricțiile în organizarea de evenimente pe parcursul anului 2021, pe fondul pandemiei Covid-19, a dus la amânarea EVSW, la nivel european, pentru perioada 16-20 mai 2022.

FEG este parte din peste 45 de proiecte europene, printre care 32 de proiecte de mobilitate, prin care sunt oferite studenților și profesorilor oportunități de a călători și studia în state membre UE. FEG a organizat Carta de Mobilitate Erasmus+ VET între 2015 și 2020, iar în 2021 a primit acreditarea Erasmus+ în domeniul educației și formării profesionale.

Află mai multe

Pentru a afla mai multe despre cum reușește FEG să îndrume tinerii și adulții să-și descopere potențialul și să acceseze noi oportunități prin intermediul educației și formării profesionale, vizitați profilul organizației de pe website-ul Comisiei Europene.

Media Coverage

This article has been published in Romania by Vita Medicala, Telem.ro and PRwave